Hu Jintao burde fått prisen

Kjell Høibraaten, forfatter og energikonsulent.
Kjell Høibraaten
Årets vinner ikke er hovedfokus i debatten, han er et dobbelt offer for årets noble bom. Kina har oppfattet prisen som rettet mot seg, at Kina er en trussel mot fred. Er det rett? Kina har gått fra å være et hardt diktatur under kulturrevolusjonen til et autokratisk, men langt friere land, med sterk vekst og den kraftigste fattigdomsreduksjon i verdenshistorien. Etter 1989 har Kinas folk fått økte politiske og økonomiske friheter. Perfekt? Nei.
Den kinesiske statsminister sa i et intervju på CNN at ytringsfriheten var en viktig del av det moderne Kina. Så kom fredsprisen og dette ble borte i den kinesiske utgaven. Kina samarbeider med USA politisk og økonomisk for å skape fred og vekst i Asia, så nær verdens farligste kriger. Det var et stort framskritt for verdensfreden at Sovjetunionen falt, men prisen var mange kriger i regionen. Kina har valgt en mellomvei som har skapt stabilitet, framskritt, fred og utvikling for mer enn en milliard mennesker som et alternativ til krig.
Prisen burde i år ha vært gitt til Kinas President Hu for balansegangen de har maktet, mellom en totalitær tradisjon, som er nedfelt i folks tenkning og kultur på den ene siden og økt individuell frihet på den andre. Alternativene skremmer. Obama i fjor, det var tiden for Hu i år. Det ville styrket den demokratiske utviklingen i Kina og årets vinner ville vunnet sin frihet.
Den Norske Nobelkomité kan beklage og klart antyde at neste års pris har en vinner. Det kan gi enorme effekter for fred og menneskerettigheter, ikke bare i Kina, men derved også i regionen og verden.

Innlegg i VG 10/12.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00