Når smeller det her?

*Foreløpig er det langt større sjanse for å bli utsatt for vold av en dritings nordmann som har vært på julebord, enn at vi får islamistiske terrorhandlinger på norsk jord.

Erling Fossen, bydoktorFossen

På de sosiale mediene som Twitter og Facebook har det vært en intens debatt etter at bomben smalt i Stockholm. Bare på en tråd jeg startet er det nå nærmere 100 kommentarer. Det som har utløst debattene er rimelig tørr statistikk fra Europol hvis tall sier at 0,34% av alle terrorhandlinger i tidsrommet 2006-09 i EU er begått av islamister. Høyrenasjonalister/separatister står for hele 90,17%, venstreekstremister 5,99% og andre 3,50%.

Hva var det vi sa?
Et urovekkende høyt tall bestående av stortingsrepresentanter, de nye høyreintellektuelle og andre presumptivt kloke hoder har avfeid disse tallene som sosialistisk propaganda. Men uansett ble det i 2009 kun utløst en bilbombe av islamistiske grupperinger i hele EU, og det var i Italia.
Det kan virke som om mange ikke bare frykter at det kan smelle her, men også håper det, for da kan de si til alle oss andre naive drømmere ”hva var det jeg sa?” Nordmenns terroristfrykt er også merkelig med tanke på de faktiske tilstandene i Norge. Norge har foreløpig unngått ghettodannelser av svensk type slik som Rinkeby i Stockholm eller Rosengård i Malmø, opptøyer av franske dimensjoner slik den utspiller seg i Marseille eller Paris, den aggressive polariseringen som skjer i Nørrebro og andre bydeler i København og i forsteder som Angered i Göteborg. Her hjemme lages det ramaskrik når en forvirret person som tilfeldigvis er muslim, sparker et homofilt par i stumpen på vei opp Åkebergveien, og straks noen pro-palestinske ungdommer kaster en plastflaske i forbindelse med demonstrasjoner mot Israel, blir de sporenstreks kalt inn til et dialogmøte med Abid Raja.

Innvandringsstopp
Den norske muslimangsten har flere røtter. Sammen med Island og Finland har vi vært skjermet for innvandring fram til nylig. Norge har gjennom historien vært landet ingen kom til, men som alle dro fra. Da de første pakistanerne kom rundt 1970 skapte det stor bekymring. At det kom ”hele” 1418 pakistanere til Oslo i perioden 1970-74 skapte så mye oppstyr i det blendahvite Norge at et enstemmig Storting 10. desember 1974 gikk inn for full stopp i innvandringen. Noe vi i praksis har fremdeles. Ikke tok de damene våre, ikke tok de jobbene våre, ikke lagde de bråk. Deres eneste feil var deres fremmedhet var så stor at Stortinget trykket på Stopp Innvandrings-knappen nærmet i panikk.
Muslimfrykten har også en annen rot. Vi mangler helt den kosmopolittiske bykulturen der folk lærer å håndtere forskjeller og leve side om side med hverandre. Fra de første norske byene ble dannet rundt år 1000 til langt ut på 1800-tallet var det ikke bydannelser på norsk jord med mer enn 30 000 innbyggere. I flere hundre år sto de tyske hanseatene for nesten all oversjøisk handel i Norge. Byene har vært multikulturelle smeltedigler helt siden noen skjønte at de ulike kulturene kunne bytte varer med hverandre. I handelsbaserte byer er forskjeller en forutsetning for attraksjon og vekst. Byer uten fremmede er ingen byer. I Norge er en fremmed alltid en potensiell fiende inntil det motsatte er bevist.
Håpet vårt ligger i den framvoksende urbane middelklassen i Norge. Det er den som har hindret Frp i å dra innvandringskortet etter 1987. Ved lokalvalget i 1987 dukket innvandring for første gang opp som et viktig valgkamptema. Utløsende faktor var den eksplosive veksten i antall asylsøkere. Frp fikk for første gang over 10 prosent. Men lokalvalget i 1999 ble en ny merkestein, ikke minst i Oslo. For første gang sto innvandrerne og deres Oslofødte barn fram som en egen velgerkategori med makt til å avgjøre valgets utfall. Høyrebyrådet i Oslo inviterte den punjabske supergruppa Junoon til å spille i konserthuset. På første rad satt Høyrepolitikerne, anført av Willoch og Benckow, med papirbiter i ørene. Konserten ble fulgt av grillfest (med halalkjøtt) på Ekebergsletta og daværende byrådsleder Fritz Huitfeldt oppsøkte moskeer på byens østkant. Siden den gang har innvandrerkortet heller ikke gitt de store gevinstene for Frp i Norge. Før kanskje nå igjen. Sverigedemokratenes suksess i det svenske valget er jo basert på en liten spiker: ”Det er muslimene som har skylden”

Privatsak
Da Brageprisvinner Tone Huse ble intervjuet i forbindelse med sin bok om Tøyengata i Oslo fikk hun spørsmål om hvorfor det ikke var mer om religion i boka. Hun hadde tross alt intervjua mange muslimer. Hun svarte at religion for dem er en privatsak, og at de som alle andre nordmenn var mest opptatt av at barna skulle gå på en god skole, at det var trygt i nabolaget osv. Den urbane middelklassen er forbausende lik enten du befinner deg i Bergen, Oslo, Istanbul eller Kabul. Det er mye mer som forener oss, enn som skiller oss.
Den enkleste måten å sørge for at islamistiske terrorhandlinger aldri blir utført på norsk jord, er å invitere den muslimske naboen eller kollegaen din inn i hjemmet ditt nå i førjulsstria. Du finner fort ut at de som er akkurat som deg og meg. Gode nordmenn.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

7 kommentarer

 1. Nydelig Fossen!

  Viktige perspektiver.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Arild Knutsen - 18. desember, 2010 at 10:38
 2. Det siste avsnittet er glitrende – og gir det viltige svaret mange dessverre ikke vil ha!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristin Oudmayer - 18. desember, 2010 at 12:42
 3. Det skulle selvsagt stå: VIKTIGE ;)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristin Oudmayer - 18. desember, 2010 at 12:43
 4. Du verden. Det var gutten sin som kunne trekke konklusjoner!
  Vel, vel. At multikulturelle cowboyer og indianere drev byttehandel med sprit og våpen gjorde dem ikke akkurat påtrengende integrerte akkurat.. Vi minner om at USA er det landet som har lært oss hva ghetto betyr.

  Hva er det sosialistene mener med integrering igjen? Jo: Alle nordmenn som ikke støtter tanken om et flernasjonalt samfunn er enten dumme eller feilinformerte. Nordmenns motstand mot den nye folkevandringen skyldes “uvitenhet, feilinformasjon og misforståelser”.
  -Dr Gro H. Brundtland, stortingsmelding 74, kap 14.
  Dette er forøvrig ikke så ulikt noe vi har hørt før:
  “Ingen person ved sine sansers fulle fem vil være motstander av det nye Tyskland. De som er det er dermed åndssvake eller fiender av folket.” – Dr. Goebbels

  Og måten det skal gjøres på er uførlig forklart, for eksempel:
  “En ønsker ikke å stille noen krav om at innvandreren skal bli mest mulig norsk (assimileres) selv om han eller hun vil bosette seg her for godt.”
  Og la inn følgende advarsel:
  “Innvandrergrupper må informeres om assimilasjonsrisikoen ved fulldagsopphold i vanlige norske barnehager.”
  Gro Harlem Brundtland. Stortingsmelding 74, 1979.

  Og i brosjyren “Enfold eller mangfold” instruerer Norges Journalistlag sine medlemmer i i 11 punkter hvordan de skal møte kravene fra Stortingsmelding 74, fx:
  “OPPGI IKKE en persons religion, kulur, geografiske eller etniske opprinnelse hvis det ikke er relevant for saken. Vær spesielt varsom med slik angivelse i saker som omhandler kriminalitet”.
  Men så er jo også Brundtland av den oppfatning at kriminalitet begått av innvandrere er en vrangforestilling: “Bruken av rasistbegrepet i forbindelse med fordømmelse av en persons vrangforestillinger kan føre til en knebling av debatten.” Og så videre i det uendelige..

  Med Sjøli’s forståelse av virkeligheten, blir man nyskjerrig på hvordan han ville beskrive Aboriginernes syn på innvandring og integrering. Vi kan allerede konstatere at indianerne ikke er spesielt imponerte..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fjolne - 18. desember, 2010 at 21:07
 5. “Ikke tok de damene våre, ikke tok de jobbene våre, ikke lagde de bråk. Deres eneste feil var deres fremmedhet var så stor at Stortinget trykket på Stopp Innvandrings-knappen nærmet i panikk.”

  “Deres eneste feil…” Innvandrere som allerede er her har ingenting å tape på innvandringsstoppen. Snarere tvert i mot. Fagforeningene hadde en sentral rolle i å få innvandringsstoppen. Ikke-stort tilsig gjør det også lettere å integrere.

  Det var rundt 10 000 fra Asia, Afrika og Latin-Amerika som hadde kommet. Pakistanerne utgjorde bare rundt femten prosent.

  “Byene har vært multikulturelle smeltedigler helt siden noen skjønte at de ulike kulturene kunne bytte varer med hverandre.”

  Punkt én. Norsk og tysk kultur er like forskjell som pepsi og coca cola. Det kvalifiserer neppe for “multikultur” at det fantes liten del tyskere her som ble del av vår kultur på et vips…

  Slå opp begrepet smeltedigel Hans Petter. En smeltedigel forutsetter at det smelter sammen… Det gjorde det i USA, derav begrepet smeltedigel (begrepet kom da tyskere, svensker, irer og andre smeltet sammen til å bli en kultur).

  Jeg synes det er veldig hyklerisk å lese dette fra deg. Du sitter på (norskeste) nesodden og skriver hvordan vi andre må finne oss i mer av dette multikulturelle eksperimentet. Våre barn må gå på skoler hvor norske snart er i mindretall. Har du barn, tipper jeg de går de på en norsk skole…

  Hvis du mener flerkultur er problemfritt, så bevis det. Kom til Grorud. Send dine barn på skole i Grorud, og bosett deg på Grorud.

  Det blir så dobbeltmoralsk altså. Du hyller flerkultur, og velger norsk kultur (les nesodden).

  Action speak loader than words.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kari Nordmann - 19. desember, 2010 at 21:19
 6. Interpol-statistikken handler ikke om tryggheten i Norge. Seperatister fra baskerland/irland har ingenting å gjøre med hvem som står bak terror i Norge. Statistikken er tatt helt ut av sin sammenheng. Og noe forfatteren selvfølgelig ikke legger til er at baskere som smeller faktisk advarer før bomben går av slik at ikke liv skal gå tapt. Islamistiske terrorister ville aldri fått seg til å gjøre noe sånt. Det er en veldig søkt sammenligning å sette frekvensen på separatistiske ekstreme og islamistsike ekstreme opp mot hverandre…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kari Nordmann - 19. desember, 2010 at 21:38
 7. Jeg tok feil av forfatteren. Jeg fikk link til denne bloggposten og leste igjennom. Ved første øyekast så jeg ikke (sorry) at artikkelen var skrevet av Erling Fossen.
  Men kritikken gjelder akkurat like mye.
  Uten at jeg vet hvem han er kan jeg trygt si at jeg vedder en tusenlapp på at han også bor i den norskeste norske og kritiserer de som har fått nok av flerkulturen…
  Er det noen som tør å vedde imot?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kari Nordmann - 19. desember, 2010 at 21:42

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00