Større enn Dylan

I år er det 40 år siden Neil Young spilte inn sin klassiske “Harvest”. Dette markeres i det nyeste nummeret av det enestående musikkmagasinet Mojo. Der får flere ledende rockere plukke ut sin favorittlåt i Youngs fenomenalt rikholdige katalog, og som en av dem sier: Young er større enn Dylan.

Ja, visst er han det.

Ikke fordi det er noe gærent med Dylan. Han er rockens Odin. Men Young er rockens Tor. Og det er jo egentlig mye tøffere.

Neil Young går løs på låtene sine med hammer. Noen ganger med slegge, andre ganger med neglefil. Men selv i de vare partiene er det som om han maner frem et helvetes tordenvær.
Og om Odin/Dylan ble enøyd etter å ha drukket av kunnskapens brønn, er Neil Young som en flue. Han ser i alle retninger, samtidig. Ikke alltid like kunnskapsbasert eller i dialog med noe større enn seg selv. Youngs kilde er Young. Som han hulker: “Though my problems are meaningless that don’t make them go away.”

Som hos Tor er Youngs humør av den svingende sorten. Som Tor er han brå, sta og korttenkt. Young har laget noen ganske fæle plater opp gjennom tiden. Men de er fæle på en interessant måte.
Dylans fæle plater er i grunn bare fæle. Som de fleste andre fra rockens barndom på 60-tallet rotet de begge det til for seg i 80-åra. Dylan ble forkynner, Young ble republikaner. Men “Landing on Water” er langt å foretrekke sammenlignet med “Empire Burlesque”.

På tampen av tiåret gjorde de begge veldige comeback med “Oh Mercy” (Bob) og “Freedom” (Neil), og lagde hvert sitt mesterverk på det på det ellers så musikkfantastiske 90-tallet med “Time Out of Mind” og “Sleeps With Angels”.

Tidlig på 00-tallet holdt de to gamle furuene nesten på å dø. For Youngs del utilslørt skildret på den (som nesten alltid) ujevne “Prairie Wind” og den påfølgende konsertfilmen “Heart of Gold”. Siden har han tekstmessig sett seg tilbake. Ikke nostalgisk, men mer på leting etter sammenhenger og røde tråder. I fjor lagde han sin beste plate på 16 år. “Le Noise” er Tor i frie tøyler. Bråkete, trassig, rastløst. Et helt nytt uttrykk, men samtidig erketypisk.

Som Dylan selv sang og stadig synger: “Forever Young.”

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

5 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Torbjørn G. Eriksen, Vidar Kvalshaug, Frithjof Jacobsen, Hans Petter Sjøli and others. Hans Petter Sjøli said: Innrøm det baby, dette er dagens snakkis! http://bit.ly/fX4fb2 [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Odin ? Tor ? Alvorlig talt. Den pipestemmete eksjunkien når ikke mr. Zimmermann over skosålene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  sjalle - 14. januar, 2011 at 14:50
 3. [...] en ellers nødvendig og poengtert debatt mellom VGs kommentatorer om hvem som er størst, best og viktigst i rocken av [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hallo? Adjø! | Amerikanske tilstander - 18. januar, 2011 at 17:39
 4. [...] å rette opp det feilaktige inntrykket som Hans Petter Sjøli (fredag) og Eirik Mosveen (i går) kan ha skapt i opinionen, bringer VG i dag den riktige [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Musikalsk fasit | Yngve Kvistad - 18. januar, 2011 at 17:49
 5. Ung mann, De bør lese kollega Y. Kvistads tilsvar til Deres lettere forvirrede innlegg.
  Kvistad holder seg, i motsetning til Dem, til de klare, musikalske fakta.
  Les, og lær! I motsatt fall, må jeg anbefale din nyslåtte sjefredaktør T. Pedersen å sende dem ut i en lengre studiepermisjon …

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Studieperm? - 19. januar, 2011 at 19:30

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00