Ytre høyre dominerer Pakistan

* Hegemoniet på ytre høyre i Pakistian er et resultat av 30 års rask vekst.
* Drapet på guvernør Salman Taseer var ikke overraskende.

Raheem Ul Haque, stipendiat, FC College, Lahore
Raheem
Guvernør Salman Taseer ble drept av Mumtaz Qadri, sin egen livvakt fra elitepolitistyrken. Det var et sjokk.
Men det var et større sjokk at Barelvisekten forbød bønn for Taseer, at hundrevis av jurister forsvarte og hyllet drapsmannen, at tusener trengte seg inn i huset til Qadri for å vise sin støtte, at brorparten av SMS sendt mellom de unge var gratulasjoner og at mange på internett åpent rettferdiggjorde drapet eller støttet de mange om og men som implisitt rettferdiggjør drap.

Svart lov
Blasfemiloven ble kunngjort av kolonimakten, ivaretatt av militærdiktatoren Zia ul Haq og senere skjerpet av et sentrum-høyreparti. Taseer kalte blasfemiloven en «svart lov» og for det ble han drept og drapsmannen hyllet som helt. Hvorfor?
Svaret er ganske enkelt. Ytre høyre-kreftene inkluderer nyhetsankere, spaltister, rettroende, religiøse politiske og religiøse militante partier. De drev en vellykket kampanje. Taseer begikk blasfemi mot profeten da han kategoriserte blasfemiloven og dermed kalte den hellige Koranen en «svart lov».
Muslimer ble dermed forpliktet til å drepe Taseer. Det ble satt en pris på hodet hans. Regjeringen ble tvunget på defensiven og til å reversere endring av blasfemiloven.
Spørsmålet man nå stiller seg er om Quadri handlet alene eller om en organisert gruppe aktivt deltok og hjalp til med planlegging.
I 2010 var 49 selvmordsbombinger rettet mot stammeledere, sikkerhetsstyrker, moderate geistlige og sekulære politikere i Pakistan. Drapet på Taseer var ikke uventet. Men etterspillet har knust noen godtatte forestillinger.
1) Religiøs ekstremisme har vært forbeholdt en spesiell sosial klasse med røtter i rettroenhet. 2) Den «moderate» Barelvisekten har kunnet gå sammen med moderate krefter. Barelvi har vært offer for målrettede bombeattentater fra Taliban på helligdommer og har opplevd drap på åndelige ledere. 3) Eksisterer det en stille og moderat majoritet?
Sjokket kom da presteskapet dominerte offentlig rettferdiggjøring av drapet uten at dette ble imøtegått av staten, av Taseers politiske parti. Samtidig ble små protester mot drapet møtt med trusler offentlig.

Egen drivkraft
Hegemoniet på ytre høyre side er et resultat av 30 års rask vekst. Islamiseringen begynte med Zia ul Haq da religiøse grupper fikk tilbud om statlig beskyttelse. Universiteter ble gitt til islamistiske grupperinger og utdanningsplaner ble endret etter fundamentalistiske retningslinjer.
Islamiseringen ble delvis stanset, men aldri snudd. Islamiseringen har slik blitt sin egen drivkraft.
Ut fra strategiske interesser støttet USA og Vesten de religiøse afghanske krigerne i kampen mot Sovjetunionen på 80-tallet. Den pakistanske hæren drev i realiteten Pakistan som fortsatte med samme strategiske aktiviteter, kampen mot indiske styrker i Kashmir og støtten til Taliban i Afghanistan.
Innen 2000 hadde jihad rukket å bli et stort anliggende. Rundt 100 000 sivile var nå trent militært og i religiøs ideologi. Etter 11. september og under amerikansk press prøvde Pakistan å redusere islamismen. Noen utbrytergrupper slo seg sammen med al-Qaida og begynte istedet å betrakte den pakistanske staten som mål.
Statlig og strategisk tankegang om sikkerhet og etterretning har imidlertid ikke endret seg. Den pakistanske hæren betrakter fortsatt USA og India som en større trussel enn al-Qaida og lokale terrororganisasjoner.
Årtier med statlig likegyldighet har ført til en dominans på ytre høyre side som er delt mellom kultur, politikk og fysisk trussel. Fredelige misjonærgrupper som sprer fundamentalistisk religion er på laveste nivå. Tabieeghi Jamaat er den største gruppen og samler over en million mennesker til sin årlige tredagers religiøse samling.
Religiøse politiske partier er på neste nivå. De er politisk sterke i to av Pakistans provinser, men samler på det meste 10 % stemmer. Partiene er fortsatt basert på kadere, nøkkelpersoner i organisasjonene. Noen bruker det store nettverket av madras-skoler for mobilisering. Partiet Jamaat-Islamis studentavdeling kontrollerer det største universitetet i Pakistan.
Høyere opp finner vi de militante organisasjonene. De er enten beskyttet av staten eller genererer ressurser gjennom religiøse, sekteriske og sosiale donasjoner. Den største organisasjonen Jamaat-ud-Dawa (tidligere Lashkar-e-Taiba) gir ut flere publikasjoner. Organisasjonen har et nettverk med 1200 kontorer spredt utover landet.
Denne religiøse strukturen er delt inn i flere religiøse sekter med ulike interesser. Likevel viser drapet på Taseer at Barelvisekten som er den mest moderate gruppen ikke er villig til å tolerere en annen fortolkning av islam.

Vanstyre
Tiden renner ut mens krigen i nabolandet fortsetter å nære krigshaukene. Venstresiden og liberale krangler fortsatt om imperialisme eller religiøs ekstremisme skal ha høyeste prioritet. Inkompetente og likegyldige politiske ledere fortsetter vanstyret. Pakistans hær fortsetter å unnlate å gripe inn mot islamistisk infrastruktur.
De moderate i Pakistan sliter med økonomisk motgang og inflasjon mens det dominerende religiøse rammeverket av rettroenhet trekker dem mot himmelen. I det minste i det hinsidige.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. [...] De sivile tapene i Irak er ifølge wikipedia opp mot 1. million! Mange av dem i krigen men et kjempestort antall også i selvmordsaksjoner!  I Afghanistan 50.000 og i Pakistan   Fra vårt land sakser jeg denne artikkelen.  Fra Petter Sjølies blogg denne. [...]

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Jonas Gahr Støre | freddystangnes - 14. august, 2011 at 21:06

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00