Følelsesrytterne møtes

Ola Borten Moe kritiserte sist fredag i VG «følelsesrytteriet» i mediene som har formidlet manges ønske om at Maria Amelie må få bli i Norge.

Iver Ørstavik, filosof og medlem i Bergen Venstre
Iver

Senterpartiets mulige nye nestleder Ola Borten Moe beklager at avisene ikke gjør «grundige forundersøkelser». Hans eget bidrag i så måte består i følgende analyse: «Maria Amelie kom som asylsøker til Norge sammen med sine foreldre rett før hun fylte 17 år. Da er man for lengst integrert i en kultur, i et språk og i et land. Da har man vært konfirmert i flere år, det er etter den seksuelle lavalder, det er en alder da tenåringsjenter som Maria blir kalt for unge damer, unge kvinner.»

Upresist
Et par klikk på nettet er alt som skal til for å avklare at Maria Amelia hadde vært på flukt i fire år da hun ankom Norge. Mener han at en 13-åring kan forventes å kjenne sitt land godt nok til å klare seg selv der? Så fyller Borten Moe på med en like tvilsom fremstilling av forholdene hun blir sendt tilbake til. Russland beskrives sveipende som et «sivilisert» land. Det nevnes ikke at hennes hjemland er Nord-Ossetia, fattig og korrupt, oversvømt av flyktninger, preget av en brutal kamp mellom private og offentlige aktører om makt og penger. Kanskje vil Maria Amelie ha et trygt nettverk som venter der, kanskje ikke. Følte Borten Moe at dette var bidrag til en grundigere undersøkelse? For meg ser det ut som om det han gjør er å erstatte et følelsesrytteri som i hvert fall har hjerte, med et som ikke har det.
Denne mangelen på vilje til å gå inn i saken på asylsøkerens premisser gjenspeiles i hvordan Borten Moe gjør et nummer ut av at «norske myndigheter har kjent til identiteten hennes, og da virker det urimelig at hun skal representere de papirløse.» Det som betyr noe er selvfølgelig om man har papirer som gir tilgang til rettigheter. Maria Amelie har ikke slike papirer, og er derfor i høyeste grad papirløs i den relevante betydning av ordet. Og hun er det fordi vi nekter henne slike papirer.
Borten Moes megetsigende henvisning til at Maria Amelie har brutt loven er spesielt provoserende. Det antydes noe fundamentalt klanderverdig her, som om hun kunne valgt å være lovlydig uten større omkostninger, men likevel valgte å bryte den. Realiteten er at hun klandres for ikke å ha reist alene til Nord-Ossetia 18 år gammel. Loven skal følges.

Vilkårlig behandling
Men er det rimelig å bruke et slikt lovbrudd som grunn til å benekte relevansen av hennes tilknytning til Norge, og mangel på tilsvarende tilknytning til Nord-Ossetia? Denne slutningen strider mot mange nordmenns rettsfølelse. Strider den mot Borten Moes?
Kronikken advarer mot vilkårlig behandling i rettsystemet. Slik vilkårlighet kan oppstå dersom man lar spesielle egenskaper få telle til en persons fordel eller ulempe uten at det er hjemlet i lov eller rettspraksis. Men det er like vilkårlig om man benytter seg av beskrivelser som velger og vraker fakta, og skjønnmaler eller svartmaler etter behov. Hvis stortingsrepresentanter går foran med et slikt eksempel, hva kan man da vente seg av mediene?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

 1. Maria Amelie og hennes foreldre forlot Russland i 2000, altså for litt over ti år siden.
  Mulig de var på rømmen i eget hjemland før de dro til Finland.
  Dette betyr at Mria Amelie var fylt 15 da hun forlot hjemlandet sitt

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hmmm - 25. januar, 2011 at 23:20
 2. To år på flukt i Russland, to år i Finland er den vanlige versjonen som sirkulerer, ja.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Iver Ørstavik - 26. januar, 2011 at 09:50

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00