Sett knutepunktum!

* Et gigantisk kjøpesenter på Økern skal behandles i disse dager.
* Utbyggerne tenker profitt, ikke byutvikling.

Gaute Brochmann, arkitekt i MAD arkitekter
brochmann

I februar skal Oslo bystyre vurdere byrådets innstilling om å la Steen & Strøm bygge et gigantisk kjøpesenter på Økern på Oslos østkant. Stemningen ryktes å være positiv. Og mange vil nok tenke at her tar markedskreftene overhånd igjen – at kommunen overkjøres.

Knutepunktstrategien
Men det er ikke tilfellet. Når politikerne skal si sin mening om 55000 kvadratmeter shopping på Økern, møter de seg selv i døra. For det offentlige er på ingen måte en passiv tilskuer til privat kraftutfoldelse innen eiendomsutviklingen. Innflytelsen er betydelig, og det utøves i stor grad gjennom et konsept kalt «Knutepunktstrategien».
Navnet er kanskje nytt for deg som leser, men du har garantert sett konsekvensene. Dette er nemlig en ren mal for hvordan sentrumsutvikling drives i Norge i dag, fra Bjørvika via Økern og videre ut i andre store og små byer.
Melodien går som følger: Lokalpolitikerne snakker i store ord om et «unikt og urbant sentrum» med et nytt kulturhus som gallionsfigur, bare for at man noen år senere ser de samme leilighetskompleksene man kjenner fra nabobygda klumpe seg sammen tett inntil – eller på taket av – et nytt kjøpesenter med bilveiene kveilet rundt slik at herligheten ligger som en isolert festning i landskapet. Det er en merkelig måte å bygge på, selv om tanken bak egentlig ikke er så dum.
For noen tiår siden var gryende forstadsbebyggelse og landlige kjøpesentre i hav av parkering den store fienden. Livskraften ble sugd ut av norske byer.
Noe måtte gjøres. Svaret var «knutepunktstrategien»: Ekstremt tett bebyggelse lagt der store trafikkårer som motorvei og jernbane krysset hverandre. Boliger med gangavstand til handel og service. Stasjonen ved dørstokken. På en tid da nordmenn begynte å drikke kaffe andre steder enn i marka og ved frokostbordet. Miljøgevinst og sosial gevinst var uunngåelig. Eller?

Tenker bunnlinje
I en artikkel i 2010 omskrev jeg knutepunkt til «åreknutepunkt». Ikke fordi tanken bak strategien er ugyldig, men fordi den forkalker debatten rundt hva byene våre skal være.
Og fordi intensjonen aldri ble foredlet til noen god metode. I stedet ble den kuppet av private utbyggere som raskt forstod at «tett og høyt» med offentlig tilrettelegging av vei og bane var en drøm for eiendomsbransjen. Jeg skal på ingen måte la dette utarte til et angrep på private aktører, de gjør de skal: Dekker en etterspørsel og sparer kommunen for økonomisk risiko. Men planansvaret som de i dag besitter, burde de få slippe ansvaret for.
For når Steen & Strøm legger frem sitt forslag for Økern, er det opplagt at det ikke er urban foredling som er motivasjonen. De tenker bunnlinje. Og med landets største veikryss, E6 og Ring 3, midt på tomta, sier det seg selv hva som gir utsikt til gevinst her. Badeland og litt bolig er salgsfremmende argumenter for å få kommunen til å kjøpe hovedproduktet: Et kjøpesenter på størrelse med Sandvika.
Så kan man spørre seg om det er galt. Hvilket det er. Debatten i dag er vridd inn på om dette vil slå bena under andre lokalsentra i Groruddalen eller ikke.
Men spørsmålet er heller: Stoler vi fortsatt på at knutepunktlogikken gir oss de byene vi vil ha? Finnes det ikke alternativer? Jo, det er klart at det gjør. Plan og bygningsetaten gikk inn for et Økern med handelsarealer på langt under halve størrelsen av Sten & Strøms forslag, men ble overkjørt av politikerne. Arkitektene som har tegnet ut kjøpesenteret, vant i 2003 en offentlig idékonkurranse for Økern ved å tegne bolig.
Det konseptet er det fint lite igjen av. Akkurat som den egentlige tanken bak knutepunktene som sådan er kraftig utvannet: Visjonen var kompakte lokalsentrum der folk kunne bo og jobbe uten bil.
Økern, derimot, er i ferd med å bli et regionalt handelssentrum med en motorvei i kjelleren. Og alle som lurer på hva det betyr i praksis, kan bare ta turen til Sandvika.

Trenger flere hus
Oslo vokser. I løpet av tyve år vil byen få 200000 nye innbyggere. De trenger hus. I byen. Økern ser ut som det gjør i dag fordi det ble bygd mens dette var et landlig sted, uinteressant som boligområde. Slik er det ikke lenger. I dag florerer boligprosjekter på både nord- og sørsiden. Slik er Økern svært egnet som lokalsentrum. Og ikke minst: Som et perfekt brohode som kan koble Groruddalen til resten av byen ved å la boliger, lokal service, lokale handelstilbud og arbeidsplasser løpe uavbrutt over Ring 3. Og når alternativet er en strategi som vil understreke et skille fremfor og skape sammenheng gjennom en planstrategi som lengst har spilt fallitt, er rådet enkelt: Sett knutepunktum!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00