Friskusforakt

«Lar du deg irritere av folk som alltid skal imponere?», sang Jokke. Ikke akkurat en hymne for Skiforbundet.

Det er moro med ski-VM. I Oslo sentrum er det non stop-party med noe som kan minne om stemningen på ølfulle torg i Mellom-Europa. Tirsdag kveld ruslet jeg opp Karl Johan. Den sedvanlige bylarmen var erstattet av en god og jovial festsanger som med hes røst forlystet publikum med en versjon av Jokkes (Joachim Nielsen) etter hvert klassiske låt «Her kommer vinteren».
Hyggelig, det. Låten er en av Jokkes fineste. Men du verden som det skurret.

Jokke døde som følge av rusproblemer for snart elleve år siden. Jokkes livsprosjekt var, for å si det avmålt, av en annen karakter enn den personlighetstypen som dominerer mellomlagene i dagens Norge. Sangene hans domineres av «verdiløse menn», slike som velger å stå bak «gardine som ein skugge», som Åls rockepoet Stein Torleif Bjella synger om på sin nye plate.

«Her kommer vinteren» er en kvintessensiell Jokke-låt. Den handler ikke om milslukende Swix-fantomer som alltid ser lyst på livet. Den handler ikke om langrennssportens nasjonalbyggende kraft. Den handler om de av oss som «liker å sitte inne og pimpe når solen skinner».
Jokkes bror, serieskaperen Christopher Nielsen, har gitt NRK forbud mot å bruke sangen i fremtidige vintersportsendinger. Til Dagbladet sier skaperen av antifriskus-karakterer som «Odd og Geir» og «Hold Brillan» at han håper avgjørelsen er et «skikkelig skår i gleden for alfahannene og alfahunnene i skisporet».
Mer motstrøms går det knapt an å være i mars 2011. All ære til Nielsen for det.

«Her kommer vinteren» er ikke alene om å bli misforstått. President Ronald Reagan gikk glipp av en viss satirisk undertone i Bruce Springsteens «Born in the USA» da han hyllet The Boss som et patriotisk forbilde. Antirasister gikk også vel raskt ned i skyttergravene da The Cures Robert Smith ropte «Killing an Arab» – i virkeligheten en referanse til Albert Camus’ berømte bok «Den fremmede».
Sting ble også offer for noe forvirring for den klassiske Police-sangen «Every Breath You Take», som ikke er en hymne til kjærligheten.

Det er kanskje humørløst av Nielsen å sette foten ned og stå på den, men brorens sang er vitterlig malplassert i slike tider

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00