Dårlige vibrasjoner

*Forfatter Torgrim Eggen skriver om harmløst sprøyt, skadelig sprøyt og om hvorfor han støtter kampanjen «Ingen liker å bli lurt».


Torgrim Eggen, forfatter

torgrim

Uka begynte ikke så verst. Prinsesse Märtha Louise og hennes «engleskole» hadde greid seg gjennom helgen uten å gjøre det spesielt mye pinligere å være norsk enn det allerede var.

Så slo ektemannen til.

Overskredet en grense

Ari har vært på reportasjetur sammen med kompisen Per Heimly, og i løpet av mandagen fikk vi vite at ikke bare har prinsgemalen vært hos en «professor» i upstate New York og fått telepatisk kontakt med sin avdøde bestefar. Det ble også avslørt at Heimly hadde vært Aris drapsmann i et tidligere liv.

De begynner å bli nyåndelighetens Marianne Aulie og Aune Sand, disse to. Og er det ikke rart hvordan det «alternative» fungerer som et speil, hvor man ser det man ønsker å se? Der den ene finner rosa energier, finner den andre svikefulle svirebrødre.

Nå frykter ikke jeg at min forfatterkollega skal åpne et karmisk detektivbyrå og begynne å loppe penger av folk. Det får holde med én åndemaner i famiilen. Replikken var kanskje ikke hundre prosent alvorlig ment heller.

Problemet er at ingen reagerer lenger. Vi har begynt å bli numne. Våset er fullstendig mainstream. Ordet «alternativt» ser ut til å måtte skiftes ut — hvis det da ikke heretter skal dekke dokumenterbare påstander og sunn fornuft, altså alternativet til all ugga-buggaen.

Samfunnet vårt har overskredet en grense. Det har skjedd gradvis, men det avgjørende steget ble tatt i slutten av januar 2009. Bjarne Håkon Hanssen, landets sittende helseminister, gikk ut i avisene og fortalte at Snåsamannen hadde kurert sønnens kolikksmerter over telefonen. Ingen stilte mistillitsforslag i Stortinget.

Etter dette er absolutt alt lov. Når ikke helseministeren holder sin hånd over kunnskapsbasert medisin, hvem skal da gjøre det? Når en helseminister tror at korrelasjon er det samme som kausalitet, hvem skal da protestere når vi i neste omgang får vite at — tja — norsk utenrikspolitikk styres av Støres personlige astrolog?

Vanskapt avkom?

Alternativbevegelsen er postmodernismens vanskapte avkom. Postmodernismens ideer, slike som multikulturalismen eller konstruktivistisk kjønnsforskning, er døde eller døende i samfunnet ellers. Men i de rosa energienes verden er det du som skaper «din egen sannhet», som igjen blir din egen virkelighet. Min sannhet er like gyldig som din. Alle oppfatninger er like mye verdt, også de som bygger på misforståelser, overtro og tøv.

Snåsamann-vanviddet de siste årene illustrerer hvordan «min sannhet»-ideologien fungerer i praksis. Anekdotisk materiale («Svogeren min sier at han ble helt frisk!») veier like tungt som empirisk metode og etterprøvbare data. Placeboeffekten (det at forventning har terapeutisk effekt) blir tatt til inntekt for at «varme hender», krystaller, homeopati og så videre faktisk virker.

I min sannhet går alt an. I selvhjelpsboka «The Secret»  lærer du hvordan smutthull i fysikkens lover (det handler selvsagt om «kvantefysikk») innebærer at du kan tenke deg rik.

I min sannhet henger alt sammen: chakraene, energiene, frekvensene, krystallene, mirakelvannet, englene, UFOene, kanaliseringene fra Pleiadene, konspirasjonsteoriene …

Folk må få holde på med hva de vil, så lenge det ikke skader noen. Det er vi enige om. Men skader det ingen?

Konspirasjonsteorier førte til Holocaust; hvor mye mer «skadelig» må du egentlig ha det?

Homeopati, som verken fungerer i teori eller praksis, går gjerne hånd i hånd med vaksinemotstand. Og vaksinemotstand ER farlig — en sykdom som meslinger, som tar en halv million liv i året på verdensbasis, har så å si vært utryddet i Vesten, men er på vei tilbake. Dersom vaksinemotstanderne får det som de vil, kan nye generasjoner nordmenn kanskje få oppleve polio.

Kreftsyke blir tilbudt alt fra slanking til misteltein og giftige aprikoskjerner, dokumenterte VG for halvannet år siden. De virkelig ulykksalige har havnet hos kvakksalvere som Ryke Geerd Hamer, som har latt over 100 mennesker dø av ubehandlet kreft fordi «hans sannhet» er at jødene kontrollerer legemiddelindustrien.

Kvakksalverloven ble avskaffet i 2004. Det har åpnet for en tsunami av ugga-bugga. En gruppe mennesker ser denne utviklingen som så nifs at de har sluttet seg til kampanjen «Ingen liker å bli lurt», som har sitt utspring hos Human-Etisk Forbund men har fått støtte fra prominente kristne og muslimer.

Som sagt, det er vi som er de «alternative» nå. Årlig arrangeres 50 alternativmesser med 100.000 besøkende i Norge. Den søte, lillakledde alternativdama representerer en business som håver inn 5-6 milliarder årlig — på tankefeltterapi, kvantemedisin, kraniesakralterapi, rainbow reiki og gestalt coaching, for bare å ha nevnt noen av tidens nye (og helt udokumenterte) terapitilbud.

Når man pirker i folks levebrød, er de verken søte eller lilla lenger.

Offerrollen

Folk som stiller kritiske spørsmål blir møtt med mistenkeliggjøring, sjikane og ufyselige debatteknikker. Og når det passer, snur alternativfolket rundt og inntar — du gjettet det! — offerrollen.

Tidligere redaktør for tidsskriftet Visjon og grunnlegger av Alternativt Nettverk, Øyvind Solum, skrev nylig en artikkel som tar til motmæle mot HEF-kampanjen. «Det er en kampanje mot moderne mangfold og det liberale, flerkulturelle samfunn,» skriver han … før han sammenlikner norske skeptikere med Stalin og Mao. Og Solum er den mest artikulerte av dem.

Siste ord kan gå til en anonym kvinnelig nettdebattant siste uke: «Alle blir så sinte. Det er mer mellom himmel og jord, sier de – og så blir de sinte.»

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

17 kommentarer

 1. Dette var meget gledelig og god lesing en lørdags morgen. Ikke bli lurt! På tide å se på lovverket igjen spør du meg. Markedsføringsloven må vel også kunne være aktuell?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sverre Litleskare - 26. mars, 2011 at 11:32
 2. Meget godt skrevet, og jeg kunne ikke vært mer enig.

  Men så kommer spørsmålet: Er ikke det å ta alternativbevegelsen seriøst på mange måter det samme som å ta kirkens hånd over seg? Det er jo like få beviser på overnaturlige ting i kristendommen, og andre religioner, som i alternativbevegelsen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Philip Christensen - 26. mars, 2011 at 13:54
 3. Hvis hr Eggen virkelig mener at det skal stilles mistillitsforslag mot statstråder som mener de har fått hjelp av f.eks. Snåsamannen, kan jeg vanskelig se at hans synspunkter fortjener betegnelsen “demokratisk”.

  Det er selvfølgelig legitimt å mene at engler ikke finnes, men det bør ikke være legitimt å forfølge dem som mener slike vesener er en realitet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan B Vindheim - 26. mars, 2011 at 15:53
 4. [...] Torgrim Eggen har et interessant blogginnlegg i dag i Hans Petter Sjølis blogg, med tittelen “Dårlige vibrasjoner”. [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Takk, Torgrim, for en god kronikk.

  Jan B Vindheim:

  Vi har en helseminister som ikke engang vet forskjellen på korrelasjon og kausalitet. Slik mangel på elementær kunnskap slår som regel ut i dårlig dømmekraft, og som du sikkert også har fått med deg; han demonstrerte nettopp dette med sin snåsamannhistorie.

  Torgrim Eggen har selvsagt allerede skrevet dette. Hvorfor leser du det akkurat som du vil?

  Som du sikkert også vet, så er ikke selve utdelingen av ministerposter en demokratisk prosess. Så, hva skal man legge til grunn? Lærerutdannelse, holder det? Bronsemedalje i judo-NM? Ja, Bjarne Håkon Hanssen har begge deler, men holder virkelig det? Skal vi ikke også kreve at han klarer å tenke kritisk? At en helseminister behersker vitenskapelig tenkning? En helseminister som tror at en telefonsamtale med en trønder kan ha en helbredende effekt på et sykt spedbarn, det er rett og slett ikke godt nok. Man burde ha høyere krav til vår helseminister enn som så. Det er helt uansvarlig å ha en helseminister som har så liten respekt for vitenskapelig tenkning.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjarte T - 26. mars, 2011 at 20:28
 6. @ Jan B: Det er selvfølgelig fritt fram for “enhver Per og Pål” å tro på flyvende spaghetti-monstre om de vil. At landets helseminister gir et slags “testimonial” til en håndspålegger, derimot, er en helt annen sak. Ministre kan selvsagt ha egne meninger, men bør ikke operere med egne “fakta”.

  Noen av oss synes faktisk det er viktig at behandlingen vi får av en behandler er evidesbasert, dvs at det er godt dokumentert at den er virksom og mest mulig harmløs. Når helsevesenets øverste leder så tydelig meldte at dette er noe han blåser i, blir vi bekymret.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Liv Langberg - 26. mars, 2011 at 20:33
 7. Kjære Jan B. Vindheim,
  Nå er ikke jeg i posisjon til fremme mistillitsforslag noe sted. Det er det de folkevalgte som gjør. Og mitt poeng var at de var forbausende stille den gang statsråden helt klart dummet seg komplett ut i forhold til det feltet han som fagstatsråd skulle forvaltet og beskyttet. Hvordan tror du de hundrevis av ekte, dyktige leger som redder liv daglig på norske sykehus opplevde denne affæren? Som ei bøtte forakt og stupiditet slengt i trynet — det sier i hvert fall de av dem jeg har snakket med.

  Og nei, verken jeg eller noen andre i «Ingen liker å bli lurt»-aksjonen mener at folk som hevder at de tror på engler skal forfølges. Men vi skal ha vår grunnlovsfestede rett til å kritisere dem. Hvis de ikke tåler å bli motsagt, må de prøve å holde denne overbevisningen unna TV-skjermen, i det minste.

  vennlig hilsen Torgrim

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Torgrim Eggen - 27. mars, 2011 at 00:58
 8. Pølsehansen fortalte hva han hadde opplevd, og tok støyten for det. Her forutsettes det åpenbart at han (og alle andre som har vært behandlet av Joralf Gjerstad) mangler evnen til refleksjon. Dette er selvsagt arrogant, men arroganse er ikke forbudt og bør heller ikke bli det.

  Jeg respekterer materialister, som mener alle fenomener må kunne måles og veies, men deler, i likhet med de fleste mennesker gjennom historien, ikke deres forståelse av virkeligheten. Det er et beklagelig faktum at grunnloven krever evangelisk-luthersk tro av regjeringsmedlemmer. Det ville ikke vært bedre om vi krevde ateisme av dem.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan B Vindheim - 27. mars, 2011 at 12:03
 9. [...] http://hanspettersjoli.vgb.no/2011/03/26/197/ [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Englejakt eller Heksejakt | sirenia - 27. mars, 2011 at 14:07
 10. [...] http://hanspettersjoli.vgb.no/2011/03/26/197/ [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Englejakt eller Heksejakt | Sirenja - 27. mars, 2011 at 14:29
 11. Jan B Vindheim:

  Det er ikke arrogant å påpeke at det finnes langt mer sannsynlige forklaringer på Bjarne Håkon Hanssens historie om sitt barns sykdomsforløp. Er det noe man vet om spedbarnskolikk, så er det nettopp det at det går over. Om det går over før eller etter en telefonsamtale med en trønder er i og for seg ikke veldig interessant. Hvis man derimot gjennom en studie av hundretalls spedbarn målt opp mot en kontrollgruppe fant at spedbarn ble raskere friske av kolikk etter noen beroligende ord med snåsamannen over telefon, så ville det vært et langt mer interessant. Også for skeptikere. Ikke minst for skeptikere. Og da er vi tilbake til poenget, for her er det jaggu mye å ta hensyn til: Man kan ikke uten videre ta slike hendelser til inntekt for healeren, til det har man altfor lite informasjon. Hvis Bjarne Håkon Hanssen faktisk mener at det må ha vært telefonsamtalen som gjorde utslaget, så har han ikke reflektert nok over saken, for jeg kan allerede peke på flere ting han ikke har tatt hensyn til i sin vurdering. Jeg vet han ikke har det, for han har ikke hatt mulighet til det. Så enkelt er det, faktisk.

  Hvis det nå viste seg at enkelte telefonsamtaler faktisk har en direkte innvirkning på spedbarnskolikk, så kunne man forsket videre på dette. For eksempel, er det hvilken som helst trønder som kunne gjort dette, eller er det forbeholdt noen veldig få? Blir man friskere om samtalen foregår på en iPhone mot en Samsung? Telenor eller NetCom? Virker det like godt over alle avstander? Hva annet hjelper det mot? Vil det være mulig å starte fjernhjelp av jordskjelvskadde i Japan med dette? Osv. osv. Men først må selvsagt etablere at effekten faktisk er reell, og det gjør man rett og slett ikke ut ifra enkelthendelser. Anekdotiske historier er en no-go, og en helseminister burde vite bedre. Man har vitenskapelige metoder for den typen oppgaver – og det er ikke uten grunn.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bjarte T - 27. mars, 2011 at 15:17
 12. Bjarte T:

  Hva som er mest sannsynlig avhenger nettopp av den grunnleggende forståelsen av verden. Det som er opplagt og sannsynlig for deg, behøver ikke være det hverken for Hansen eller meg. Du insisterer på at andre forklaringsmodeller enn din egen nødvendigvis bunner i manglende innsikt eller direkte dumhet. Det er arroganse.

  Dersom du insisterer på at ingen med andre verdensbilder enn deg skal kunne bekle sentrale politiske verv blir det andre snakk om yrkesforbud og religionsforfølgelse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan B. Vindheim - 27. mars, 2011 at 16:37
 13. Hva som oppleves som sannsynlig avhenger av en lang rekke forutsetninger. Bjarte T mener seg åpenbart istand til å forstå alt. Det han ikke kan forstå må være illusjon. Slikt må han gjerne gå rundt og tro på.

  Det jeg reagerer på er viljen til å utelukke andre forståelseformer og til å utsette dem som oppfatter virkeligheten annerledes for yrkesforbud.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Vindheim - 27. mars, 2011 at 18:05
 14. Privatpersonen Bjarne Håkon Hanssen må gjerne tro at nasjonalinntekten kommer fra tannfeen om han vil. Det er når han i stillingen som helseminister går god for ikke bare det udokumenterte, men det regelrett spekulative (KAN man virkelig kurere tredjeperson via en telefonsamtale?) at det blir dypt useriøst. Og, vil jeg legge til, tankeløst populistisk. Klart at BHH vet hvem velgerne er og hva de ynder å tro på.

  Har toåringer kolikk i det hele tatt, forresten? Men Jan, jeg kjenner utmerket din bakgrunn for å gå i forsvar hver gang noen angriper alternative tenkemåter, og jeg respekterer det synet. Jeg synes bare du har en veldig dårlig sak akkurat her.

  Én ting til: Det er verken yrkesforbud eller udemokratisk når (hvis) Stortinget stiller mistillitsforslag til en statsråd. Det er tvertimot slik demokratiet er ment å fungere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Torgrim Eggen - 27. mars, 2011 at 21:33
 15. Det lar seg nok ikke fysisk bevise at fjernhelbredelse er mulig, men Bjarne Håkon Hansen er i sin fulle rett, også som helseminister, til å fortelle at han har opplevd dette. Så vidt jeg forstår er Joralf Gjerstads virksomhet innenfor rammen av statskirkelig tro, og derfor beskyttet av grunnloven. Det gleder meg at stortingsflertallet ikke finner grunn til å reagere slik du, Torgrim, ønsker

  Jeg forundres over den aggressive tonen dere materialister har overfor det dere ikke forstår. HEF sin kampanje tar nok utgangspunkt i en rimelig mtotsand mot spekulanter innen f.ek.s alternativ helbredelse, men mister alle proporsjoner og enhver skjelneevne ved å sause alt HEF misliker sammen i ei suppe.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jan vindheim - 28. mars, 2011 at 08:59
 16. @ Vindheim: “Så vidt jeg forstår er Joralf Gjerstads virksomhet innenfor rammen av statskirkelig tro, og derfor beskyttet av grunnloven”

  Da har du ikke forstått. Dette er ikke engang feil.

  Hvis en lege istedetfor faglig begrunnet behandling, benyttet telepati med Jesus når han skulle kurere noen med terminal kreft, og stemmen inni hodet hans kommanderte han til å heale pasienten med bønn og håpe på det beste, vil dette også være i tråd med vår statsreligion. Men det er spørs om arbeidsgiver, disiplinærutvalg og rettsvesen ville satt pris på en slik fremgangsmåte.

  Jeg lar det være opp til deg å tenke på om dette er beskyttet av grunnloven.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  eirik - 28. mars, 2011 at 12:23
 17. Det var noe til stråmann. Hverken jeg eller B H Hansen har argumentert for den skyteskiven du nå bruker.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Vindheim - 28. mars, 2011 at 19:16

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00