Steigans apokalypse

Det kan godt hende at verden går under om ikke så altfor lenge. Men det er lite sannsynlig.

Hans Petter Sjøli/På den 3. side

Det går jo jevnt bedre med menneskeheten enn noen gang. Ja visst er det skjevheter, til dels obskøne skjevheter, men i det store og hele, og tross alle kriser og elendige prognoser, går det etter de fleste parametre framåt med oss.

Den franske forfatteren Michel Houellebecq er vår tids mest begavede kritiker av den moderne verden. I sin siste – og briljante – roman «Kartet og terrenget», beskriver han en ikke så altfor fjern fremtid der gamle industriområder må gi tapt for naturens og vegetasjonens usentimentale hevn og der kapitalismen slik vi kjenner den, sakte, men sikkert mister sin tiltrekningskraft på selv de grådigste blant menneskene.

Houellebecq skriver: «Det var generelt et merkelig ideologisk klima i Vest-Europa på denne tiden, det virket som om alle på hver sin kant var overbevist om at kapitalismen var dødsdømt, uten dermed at partiene på ytterste venstre fløy klarte å tiltrekke seg noen andre enn de sedvanlige gretne masochistene.»

En av disse gretne masochistene er tidligere formann i det vesle maoistpartiet AKP (m-l), Pål Steigan. Utover på siste halvdel av 1970-tallet ble han mer og mer overbevist om at russerne hadde en grim plan om å angripe og okkupere Norge, og at vi hadde knapt med tid til å organisere nødvendig motstand. Han skrev alarmistiske pamfletter der vettskremte AKP-ere ble bedt om å ta nødvendige forholdsregler.

Russerne kom aldri, som vi vet, men Steigan ble ikke en lallende fremtidsoptimist av den grunn. Nå – drøye 20 år etter kommunismens fall – er han for alvor i apokalyptisk modus. I en fersk bok trekker han opp noen temmelig dystre linjer som peker frem mot det store sammenbruddet. Til sin gamle avis Klassekampen sier Steigan at han evner å se 30 år frem i tid og at han bruker «borgerlige kilder» til å underbygge sine grufulle prediksjoner. «Det er ei bok full av fakta», presiserer han i intervjuet.

Og løsningen? Steigan er nå engang Steigan, og svarer naturligvis «kommunismen». Eller på 2011-språk: «Dugnadssamfunnet eller fellesskapssamfunnet.» Ellers kommer det til å gå lukt til helvete, må vite.

VG 28/8-11

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

 1. Jeg ser at Sjøli synes at jeg er apokalyptisk. Det kan jo hende, men han kommer ikke med noen argumenter for at de analysene og faktaene jeg legger fram er feil. Nå er vi midt oppe i den verste økonomiske krisa i kapitalismens historie, og advarselene om et sammenbrudd i samfunnsordenen i en rekke kapitalistiske land, kommer fra helt andre enn meg.
  Det hadde vært interessant å diskutere hvordan Sjøli ser for seg at probemet med stagnasjon i verdens oljeproduksjon, en global temperaturøkning på kanskje fire grader og sammenbruddet av næringskjeden i verdenshavene skal løses innafor rammen av kapitalismen.
  Vi kunne jo fortsette diskusjonen på min bogg: http://psteigan.wordpress.com/

  Vennlig hilsen
  Pål Steigan

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pål Steigan - 14. oktober, 2011 at 12:33

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00