Barnevognsosialismen

Den energiske barneminister Lysbakken virker ustoppelig om dagen. Som nyfrelst småbarnsfar med en til på gang, ser han for seg å bygge sosialismen via barnevognen.

Hans Petter Sjøli

Siste idé fra den kommende SV-lederens tankekammer er å opprette statlige pappagrupper for menn i pappapermisjon. Det er på tide å ta grep. For vi menn er så antisosiale av oss, ja, vi liker helst å tasse alene, med barnevognen, i trygg avstand til åpen barnehage og andre stusslige og tvangstrøyeaktige fellesskapsarenaer.
Men dette er falsk bevissthet. For egentlig lengter vi etter å ha noen å drikke kamillete og dele erfaringer med. Vi trenger en offentlig finansiert tupp i baken. Vi må, med andre ord, lære oss å bli som damene våre.
Audun Lysbakken er klar for å hjelpe oss: «Jeg tror mange fedre kan tenke seg å være med i en pappagruppe», sier han til NRK, og innrømmer at en av disse samværslengtende fedrene er ham selv.
Og hvorfor skal vi lirkes ut på den pappakollektivistiske sti? Jo, for «å få økt selvtillit», sier ministeren for det hele.

Selv har han masse av slikt, noe hans fremskutte posisjon i vår hjemlige politiske elite tyder på. Men ikke på hjemmebane, visstnok. I sin ferske bok «Frihet, likhet og farskap» (når kommer rivalen Heikki Holmås’ lenge etterlyste «Frihet, likhet og barskap»?) beskriver han sine keitete begrensninger i foreldrerollen. Mens kona hans «kan mange barnesanger«, kan han «ingen», ja, bortsett fra et par gamle arbeidersanger og noen Brann-supportervers. Men han kommer seg, han lærer!
Spørsmålet er: Hvorfor vil han fortelle oss dette?

Det er fristende å si som matematiker og småbarnsfar Simen Gaure gjør på Facebook: «Det er vel ikke stort igjen i Lysbakkens departement. Barn, men ikke barnehave eller skole. Identitetsarbeid er eneste alternativ. Han prøver bare å finne et utkomme i en for ham forvirrende tid. Han er tross alt leder for den første generasjonen i menneskehetens historie som har fått barn.»
Nybakte småbarnsforeldre i vår snakkesalige samtid er tidenes mest navleskuende skapninger. Internett flommer over av mammablogger og utallige nettfora der foreldre (så å si alltid mødre) skriver vekselvis euforisk og angstbitersk om sine små og enestående øyestener. Pappa Lysbakken har blogget om datteren sin, lille Aurora, i bokform. Nå etterlyses flere slike beretninger om fedre som er hjemme med barnet for å lære det å kjenne «på en unik måte», mens mamma er ute og samler pensjonspoeng.
Som firebarnsfar vil jeg bare ha sagt: Nei, vi trenger ikke flere pappablogger. Vær sammen med barna, lek med dem, lær dem å lese, se en film, gå på fisketur, bygg en hytte. Men vær snill, ikke blogg om det.

Statlig organiserte trillegrupper for menn er en velment, men overivrig likestillingsidé. Som en gammel svensk professor ved Universitetet i Bergen sukket hver gang han fikk i seg litt for mye: “Det är för fan för mycket socialdemokrati i det här landet.” Det er, og bør være, noen grenser for hva som er statens ansvar. La oss få trille våre vogner i fred.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

8 kommentarer

 1. Bra skrevet!!! Og forøvrig trengs vel ikke flere mammablogger, heller…kom oss da gjennom småbarnstid før i tida også – uten å klage/skryte/fortelle til “Internett”!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Randi - 9. november, 2011 at 11:52
 2. Hva i alle dager er så vanvittig skremmende med noen barselsgrupper for fedre? Jeg skjønner ikke engasjementet. Det er jo bare å la være å komme hvis du syns det er så latterlig. Jeg tenker at de fedrene som er ute i permisjon gjerne kan tenke seg å møte andre i samme situasjon. Helt unødvendig å latterliggjøre forslaget (og mødre i permisjon) med dårlige retoriske poenger som “kamillete”. Dette blir bare useriøst fra noen som åpenbart har andre grunner for å hate SV.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Heidi - 9. november, 2011 at 12:34
 3. Heidi. Dette var ment som en (forsøksvis) morsom kommentar til et ganske harmløst og etter mitt syn unødvendig forslag. Det er ingenting, absolutt ingenting, ved dette som er “vanvittig skremmende”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans Petter Sjøli - 9. november, 2011 at 12:41
 4. Det som er skremmende er at Lysbakken får utvide statens rolle såpass mye uten at folk later til å bry seg særlig. Nå skal staten passe på at vi er likestilte i sosialismen og kjønnsforskningens navn allerede fra barnsben av. Staten skal blande seg inn i markedsføring for å hindre at en stakkar får dårlig selvbilde, de skal titte i samtlige lønningsposer etter kjønnsforskjeller og nybakte fedre skal bli som Lysbakken selv i statlig regi. Alt dette og mere til fra et parti med 3% oppslutning. Det er helt ekstremt skremmende.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - 9. november, 2011 at 13:10
 5. Du skriver at “vi må lære oss å bli som damene våre”. Idéen med pappagrupper er jo faktisk at menn kan få treffe andre menn i samme stiuasjon, på menns premisser. Det er viktig at far får lov å tilnærme seg rollen som far på egne premisser ikke på mors. Da vil faktisk pappagrupper hjelpe svært mange tror jeg. For de andre, er det bare å la være å ta del i ordningen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Finn Hjalmar - 9. november, 2011 at 13:21
 6. Hvorfor er det “skremmende” og en utvidelse av statens rolle med grupper for fedre? Det var da aldri snakk om dette når man lagde grupper for mødre? Hva er den prinsipielle forskjellen?

  Hans Petter: Kommentaren din latterliggjorde et forslag det tidligere har vært enighet om (også i Høyre) at er en god ide. Du latterliggjør forsåvidt også menn som søker andre menn som er opptatte av babyer. Jeg syns egentlig det er litt dårlig gjort. Det er ingen som sier at menn ikke har organisasjonsferdighetene som trengs til å fikse dette privat, men det er ganske mange menn som ikke har det samme nettverket av småbarnsfedre som kanskje du har hatt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Heidi - 9. november, 2011 at 14:45
 7. Helt enig med Heidi og Finn Hjalmar. Jeg kan ikke forstå hvorfor dette forslaget blir slaktet, det er ikke snakk om store summer. Og hvis det er likestilling man er opptatt av, så er det jo viktig med tilbud til både mor og far. Mannen min og jeg har flere ganger snakket om at det er dumt det ikke er tilbud for fedre i pappaperm slik det er for mødre. Vi er ganske nyinnflyttet til kommunen og kjenner få andre småbarnsforeldre. Derfor er barselgruppene et godt tilbud, særlig for førstegangsforeldre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ingvild - 9. november, 2011 at 17:13
 8. Et overflødig & tullete tiltak, forslått av en autoritær supperrådminister, fra et reaksjonært parti (som forhåpentligvis faller under sperregrensen ved neste valg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Christian - 9. november, 2011 at 17:24

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00