To stemmer

I morgen er det vinn eller forsvinn for praktbygget Munchs verdenskunst fortjener.

Hans Petter Sjøli, På den 3. side

Det greske ordet doxa, som betyr omtrent det samme som «vanlig mening», ble senere et sentralt begrep hos den franske sosiologen Pierre Bourdieu om «det som tas for gitt».

I debatten om den spanske arkitekten Juan Herreros’ Lambda er doxaen at det ikke er noen folkelig oppslutning om bygget (at det er «stygt» osv.), og at konstruksjonen er uegnet for formålet, nemlig å huse Edvard Munchs bilder.

Doxaen ble grepet begjærlig av Oslo-politikkens umake tospann Carl I. Hagen og Libe Rieber-Mohn, som tross for at de begge kjørte en anti-Lambda-valgkamp tapte valget så det suste, gikk sammen om en avtale med én fellesnevner: Munchs bilder skal ikke til Bjørvika. Der står saken før bystyremøtet i morgen.

Om da ingen enkeltrepresentanter gjennomskuer doxaen og knekker partipisken.

For, som professorene Blom / Lending nylig påpekte i en av årets mest fornuftige Aftenposten-kronikker, er det ikke hold i påstandene. Den påståtte folkelige motstanden, skriver de, handler mest om ryggmargsreflekser som har festet seg. Enda et høyhus? Knekk?! En kopi av et annet hus på (gisp) Kanariøyene!

Selv er jeg enig med Blom / Lending, som påstår at konstruksjonen, slik den fremsto da en enstemmig jury valgte bygget, kombinerer «klassiske, lukkede museumssaler med et åpent og dynamisk offentlig rom som ligger som et gjennomskinnelig sjikt over hele byggets forside», noe som gjør at publikum vil oppleve en «kontrast mellom gode, tradisjonelle rom for visning av maleri og grafikk og åpne glasspassasjer med utsikt over fjorden».

Poenget: Lambda er et bygg, som ved siden av den ditto fantastiske operaen vil bli et arkitektonisk landemerke det vil gå gjetord om, og som vil gi Oslo enda en dimensjon som en moderne og selvbevisst hovedstad – i sin absolutte gullalder.

I morgen skal det altså avgjøres en gang for alle i Oslo bystyre. Vinner ørkenvandringsalliansen frem, er det takk og farvel til Lambda og det praktbygget Edvard Munchs kunst fortjener så veldig etter mange års vansmektende tilværelse i det slitte og småstusslige bygget bortenfor T-banestasjonen på Tøyen, det 18. mest besøkte museet i Norge.

Det trengs kun to utbryterstemmer. Det handler etter mitt syn om et bygg som vil gjøre Bjørvika til et av Europas mest spektakulære urbane områder – og Norge til en betydelig kulturnasjon.

To stemmer.

VG 13/12 -11

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00